Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (ή «κρεατάκια») είναι η διόγκωση του λεμφαδενοειδούς ιστού που υπάρχει φυσιολογικά στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, στο βάθος της μύτης. Είναι η συχνότερη αιτία της ρινικής απόφραξης και ροχαλητού στην παιδική ηλικία.
Ο ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων στον οργανισμό είναι η παροχή άμυνας – ανοσίας έναντι των εξωτερικών παραγόντων (όπως βακτήρια, ιοί, περιβαλλοντικές ουσίες κ.α). Έτσι λοιπόν, η άποψη που υπάρχει και υποστηρίζει ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά δεν πρέπει να υπάρχουν αλλά να αφαιρούνται, είναι μύθος.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που απαιτείται έτσι ώστε να επιτελούνται σωστά οι λειτουργίες που σχετίζονται με αυτά (ανοσία, ροή αέρα μέσω του ρινοφάρυγγα).
Συνήθως υπερτρέφονται γύρω στην ηλικία των 3 ετών, ενώ μετά τα 5-6 έτη συρρικνώνονται (υποστρέφουν). Τα κρεατάκια, όταν αποκτούν μεγάλο μέγεθος, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη της ροής του αέρα από τη μύτη του παιδιού, με αποτέλεσμα το παιδί να μην αναπνέει επαρκώς, να αναγκάζεται να παίρνει ανάσα από το στόμα, να ροχαλίζει και να μιλάει ένρινα. Απώτερο αποτέλεσμα της στοματικής αναπνοής είναι να διαταράσσεται η ανάπτυξη των οστών του σπλαγχνικού κρανίου και να προκαλούνται ορθοδοντικές ανωμαλίες.
Το παιδί με κρεατάκια θα εμφανίζει πιθανώς προσωπείο με συγκεκριμένα γνωρίσματα, που ονομάζεται αδενοειδές προσωπείο. Θα έχει ωοειδές σχήμα προσώπου, ανοιχτό/ μισάνοιχτο στόμα, προεξέχοντα δόντια στην άνω γνάθο, ανυψωμένο άνω χείλος.
Η απόφραξη της μύτης έχει επίσης ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλές εκκρίσεις στις πτυχές των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αφού δεν ακολουθούν φυσιολογική ροή. Όταν το παιδί ξαπλώνει οι εκκρίσεις ρέουν προς τα πίσω, προκαλώντας ερεθιστικό βήχα.
Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας (το σωληνάκι που ενώνει τη μύτη με τη κοιλότητα του αυτιού) από τα κρεατάκια έχει ως αποτέλεσμα τον πλημμελή αερισμό της κοιλότητας του μέσου ωτός καθώς και τη στάση των εκκρίσεων σε αυτό, οι οποίες φυσιολογικά απομακρύνονται. Έτσι, το παιδί μπορεί να εμφανίσει ωτίτιδα μια έως και περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο.
Στις εποχή μας, ο Ωτορινολαρυγγολόγος έχει τη δυνατότητα με σύγχρονα ενδοσκόπια και συστήματα καταγραφής να απεικονίζει με μεγάλη ευκρίνεια την περιοχή του ρινοφάρυγγα και να διαπιστώνει το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Η πιο βασική απορία ενός γονέα για το παιδί του που έχει κρεατάκια είναι αν χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση για να αφαιρεθούν.
Η απάντηση είναι εξατομικευμένη για κάθε παιδί και σχετίζεται με το βαθμό απόφραξης που προκαλούν στο παιδί τα κρεατάκια και άλλους παράγοντες. Πολλές φορές απαιτείται παρακολούθηση για αρκετό διάστημα από τον γιατρό του για να αποφασιστεί εάν το παιδί χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Συμβουλευτείτε τον ΩΡΛ σας για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία!