Στροβοσκόπηση (Έλεγχος Φωνητικών Χορδών)

Η απλή εξέταση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών πραγματοποιείται με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα. 

Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα δίνει τη δυνατότητα  στο ιατρό να παρατηρήσει τις περισσότερες ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής και τις βασικές βλάβες που μπορεί να υποστούν οι συγκεκριμένες δομές. Όμως, με αυτό το μέσο δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν λειτουργικές δυσφωνίες και περιορισμοί της φωνής.

Αυτή την έλλειψη του ενδοσκοπίου καλύπτει η βιντεο- στροβοσκόπηση. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε ολοκληρωμένο σύστημα στροβοσκοπικού πύργου τελευταίας τεχνολογίας. Είναι μία εξέταση τελείως ανώδυνη για τον ασθενή.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη εξέταση

  • Η εξέταση είναι ιδανική για όλους όσους καταπονούν τη φωνή τους, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δικηγόροι, υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων, πωλητές κα.
  • Η εξέταση αυτή επίσης είναι ιδανική για τη διάγνωση της παράλυσης των φωνητικών χορδών.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντική για την εξέταση των φωνητικών χορδών μετά από χειρουργεία στο λάρυγγα ή τον τράχηλο, όπως η θυρεοειδεκτομή, τα οποία εμφανίζουν τον κίνδυνο βλάβης των φωνητικών χορδών.

Πώς γίνεται η στροβοσκόπηση

Η στροβοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα αναλυτικής απεικόνικης της κίνησης και της μορφολογίας των φωνητικών χορδών, η οποία είναι πολύ ειδική για την κάθε πάθηση.

Η ετυμολογία της λέξης στροβοσκόπηση προέρχεται από τα ελληνικά στρόμβος (= στροβιλισμός) και σκοπώ (= παρατηρώ). Η στροβοσκόπηση του λάρυγγα πραγματοποιείται με σύζευξη κατάλληλης πηγής φωτός με άκαμπτο ενδοσκόπιο 70 °, πρότυπο εύκαμπτο ινοπτικό ενδοσκόπιο και/ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο με ψηφιακό αισθητήρα εικόνας τσιπ στο περιφερικό άκρο. Ένα μικρόφωνο στροβοσκόπησης συνδέεται με ένα καλώδιο στο τελικό του άκρο στη θυρίδα στροβοσκόπησης που βρίσκεται στην πηγή φωτισμού, ενώ το μικρόφωνο τοποθετείται στην είσοδο της στοματικής κοιλότητας του ασθενούς και λειτουργεί ως αισθητήρας των δονήσεων των φωνητικών πτυχών.

Κατά την ενδοσκόπηση του λάρυγγα, ο εξεταστής παρακαλεί τον ασθενή να προβεί σε αναπνευστικές και φωνητικές ασκήσεις, ακριβώς όπως και στην ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Στην οθόνη του ενδοσκοπίου θα φανεί η στροβοσκοπική καταγραφή του γλωττιδικού κύκλου. Υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης  του βίντεο της στροβοσκόπησης αλλά και μεμονωμένων ακίνητων και κοντινών εικόνων, ώστε ανα πάσα στιγμή μπορούμε να την ξαναδούμε, να τη συγκρίνουμε με μελλοντικές εξετάσεις αλλά και ο ασθενής μπορεί να λάβει την εξέταση εαν προσκομίσει USB Stick. 

Η στροβοσκόπηση δύναται να αξιολογήσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις των φωνητικών χορδών, όπως οργανικές αλλοιώσεις  ή τραυματισμούς των φωνητικών χορδών (π.χ. οζίδια φωνητικών χορδών, αγγειακές εκτασίες των φωνητικών χορδών, αιμάτωμα φωνητικών χορδών, ενδοχορδική αιμορραγία, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η λαρυγγίτιδα και λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση).

Επιπλέον, όλες οι κινητικές διαταραχές του λάρυγγα στα πλαίσια νευρολογικών παθήσεων (π.χ. σπασμωδική δυσφωνία, ιδιοπαθής μυϊκός τρόμος, N. Parkinson, παράλυση λάρυγγα) ή και νευρομυικών διαταραχών (π.χ. μυασθένεια Gravis), αξιολογούνται με τη στροβοσκόπηση. Επιπρόσθετα, νεοπλασματικές παθήσεις του λάρυγγα ( π.χ. θηλώματα λάρυγγα, καρκίνος του λάρυγγα) μπορούν να διαγνωστούν με τη στροβοσκόπηση.

Εκτός όμως από τη διάγνωση παθολογικών οντοτήτων που μπορεί να επιβαρύνουν τις φωνητικές χορδές, η στροβοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης του ασθενούς πριν και μετά από χειρουργεία στην περιοχή λάρυγγα και τραχήλου, δεδομένης της μετεγχειρητικής αλλοίωσης που προκαλούν οι επεμβάσεις αυτές στη φωνή, σε άλλοτε άλλο βαθμό. Τέτοιες παθήσεις της φωνής μπορεί να είναι φωνιατρικές βλάβες όπως οι πολύποδες φωνητικών χορδών, το οίδημα Reinke, οι κύστεις φωνητικών χορδών, αλλά και νεοπλασίες του λάρυγγα. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή της στροβοσκόπησης στην αξιολόγηση της φωνής του ασθενούς μετά από θυρεοειδεκτομή.

Το στροβοσκόπιο βοηθά στον εντοπισμό της πρώιμης παράλυσης του λαρυγγικού νεύρου. Οι τραυματισμοί στο νεύρο μπορεί να είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής προκαλώντας παράλυση της φωνητικής χορδής.

Αθηνά Ζαράχη