Αν και η περίοδος ανθοφορίας για τα φυτά είναι η Άνοιξη, τα αεροαλλεργιογόνα που υπάρχουν είναι πολλά και ορισμένα από αυτά υπάρχουν και προκαλούν συμπτώματα και το φθινόπωρο.
Τα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου είναι η μούχλα, οι μύκητες, τα ακάρεα καθώς και τα αγριόχορτα.
Η μούχλα αναπτύσσεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με υγρασία και πλημμελή καθαριότητα. Χαρακτηριστικά το φθινόπωρο, η μούχλα υπάρχει και στα φύλλα των δέντρων. Οι μύκητες επίσης βρίσκονται σε χώρους με φτωχό αερισμό, αυξημένη υγρασία, όπως αποθήκες και υπόγεια. Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται παντού και πάντα σε όλες τις εποχές του χρόνου, γ’ αυτό και τα συμπτώματα που προκαλούν είναι ολοετή. Τέλος, τα αγριόχορτα μπορεί να ανθίζουν τον Αύγουστο, όμως συνεχίζουν να παράγουν γύρη μέχρι και το φθινόπωρο. Έτσι, προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα τους ασθενείς και το φθινόπωρο.
Τα κυριότερα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών είναι η καταρροή, το συνάχι, το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), ο βήχας, τα υγρά μάτια, ο κνησμός σε μάτια και μύτη.
Τι μπορώ να κάνω μόνος μου για να περιορίσω την έκθεση σε αλλεργιογόνα του φθινοπώρου?
Πολύ σημαντικός είναι ο καθαρισμός των φίλτρων στα συστήματα θέρμανσης. Τα φίλτρα μαζεύουν αρκετή ποσότητα σκόνης. Υπάρχουν επίσης, ειδικά φίλτρα που απομακρύνουν τη γύρη και τη μούχλα.
Σημαντικός είναι επίσης ο καλός αερισμός των χώρων αλλά και ο καθαρισμός τους ώστε να αποφεύγεται η εναπόθεση μούχλας, σκόνης και μυκήτων σε αυτούς.-Φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε υπόγειους χώρους ή την αυλή σας.
Βοηθητική είναι η χρήση αφυγραντήρα, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσοστό υγρασίας στον αέρα.
Σε περιπτώσεις αλλεργίας είναι υποχρεωτικό να απευθυνθείτε σε ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο ή σε αλλεργιολόγο για σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.