Κρύωσε ο καιρός και αυτό είναι το αίτιο που αρρωστήσατε?
Ας δούμε τί συμβαίνει!
Όταν ο καιρός κρυώσει και οι θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, η έκθεσή μας σε αυτή μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Η πτώση της άμυνας του οργανισμού συμβάλλει στο να γίνουμε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις, αλλά δεν είναι ο πιο σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για τις λοιμώξεις, τη γρίπη, το κρυολόγημα.
Ο πιο συχνός ενοχοποιητικός παράγοντας αυτών των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά. Κ αυτό γιατί η αιτία αυτών των λοιμώξεων είναι οι ιοί, όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης και πολλοί άλλοι.
Ποια είναι τα συμπτώματα σε γρίπη και κρυολόγημα είναι ίδια? Υπάρχουν διαφορές?
Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα μεταδίδονται με τα σταγονίδια του αέρα (βήχας, φτέρνισμα).
Ωστόσο, τα συμπτώματα των δυο λοιμώξεων δεν είναι ίδια αλλά διαφέρουν.
Χαρακτηριστικά στη γρίπη, η έναρξη των συμπτωμάτων γίνεται αιφνίδια, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει έντονη αδυναμία, κόπωση, πόνους στο σώμα καθώς και πονοκεφάλους, ενώ ο πυρετός είναι υψηλός, συνήθως από 38,5 έως 40 με ρίγος. Έντονος είναι επίσης ο βήχας, ενώ μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει καταρροή από τη μύτη (συνάχι), μπούκωμα και πονόλαιμο. Τα συμπτώματα στη γρίπη διαρκούν 5-7 ημέρες.
Αντιθέτως, στο κρυολόγημα η έναρξη των συμπτωμάτων είναι σταδιακή, ο πυρετός και ο πονοκέφαλος εμφανίζονται σπάνια, ενώ ο βήχας και οι πόνοι στο σώμα είναι μικρής έντασης. Όμως, ο ασθενής θα εμφανίσει έντονο συνάχι και μπούκωμα αλλά και πονόλαιμο.
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η συμπτωματολογία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ρόλο σε αυτό παίζει η γενική κατάσταση του κάθε ασθενή αλλά και η αντιμετώπιση της λοίμωξης στα αρχικά στάδια.
Θεραπευτικά, τα αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν για την ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι ρινικές πλύσεις, τα αποσυμφορητικά σπρέι για τη μύτη και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με ξεκούραση και βιταμίνες. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κάποια αποτελεσματική χρήση, πλην της πρόληψης επιμόλυνσης με μικροβιακό λοιμογόνο παράγοντα.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση!
Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας για να προλάβουμε το κρυολόγημα?
1.Πλένουμε συχνά τα χέρια μας
- Αερίζουμε συχνά τους χώρους
- Κατά την έναρξη συμπτωμάτων, προτιμάμε να μείνουμε σπίτι για να αποφύγουμε την περαιτέρω πτώση της άμυνας του οργανισμού αλλά και τη μετάδοση
- Προσέχουμε πολύ όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε και βρισκόμαστε σε απόσταση από άλλους
- Τρεφόμαστε σωστά και ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας με φυτικά σχευάσματα