Η ρινορραγία, δηλαδή η αιμορραγία από τη μύτη των παιδιών είναι ένα ιδιαίτερα αγχωτικό συμβάν τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι ακίνδυνη, και αυτός είναι ένας κατανοητός λόγος να καθησυχάζουν οι γονείς τα παιδιά τους όταν συμβεί.
Η παιδική ρινορραγία εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 3-10 ετών και όσο μεγαλώνει το παιδί ελαττώνονται.
Γιατί ματώνει η μύτη των παιδιών?
Αρχικά, το εσωτερικό της μύτης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολλές συνθήκες του περιβάλλοντος. Ο βλεννογόνος της μύτης ερεθίζεται και αφυδατώνεται στον ξηρό αέρα και τη μειωμένη υγρασία. Τα παιδιά των ηλικιών αυτών συνηθίζουν να «σκαλίζουν» τη μύτη τους, με αποτέλεσμα να τραυματίζουν συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία στο μπροστινό τμήμα της μύτης. Τραυματισμός μπορεί να συμβεί και κατά το παιχνίδι με άλλα παιδιά ή με μια δραστηριότητα στο σπίτι.
Ρινίτιδες, όπως η αλλεργική, επίσης είναι αίτιο ρινορραγίας στα παιδιά.
Τέλος, σπανιότερα, προβλήματα πήξης του αίματος στο παιδί μπορεί να προκαλούν ρινορραγίες.
Τι κάνουμε σε επεισόδιο ρινορραγίας?
Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσουμε το κεφάλι του παιδιού με κλίση προς τα μπρος και να πιέσουμε τη μύτη του, γιατί αν το κεφάλι είναι προς τα πίσω μπορεί να καταπιεί το αίμα και ίσως κάνει εμετό. Πιέζουμε στη συνέχεια τα πτερύγια της μύτης ελαφρά για δέκα λεπτά για να προκαλέσουμε αιμόσταση. Αν συνεχίζει να τρέχει η μύτη παρά την πίεση, τοποθετούμε ένα κομμάτι βαμβάκι με βαζελίνη. Αν παρόλες τις προσπάθειες η μύτη του παιδιού ματώνει ακόμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο διαθέσιμο εφημερεύον Νοσοκομείο.
Αν τα επεισόδια αιμορραγίας από τη μύτη στο παιδί είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα ή/και παρατηρείτε μώλωπες στο σώμα του, ή αν προκληθούν από την είσοδο ξένου σώματος που πρέπει να αφαιρεθεί, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε Ωτορινολαρυγγολόγο για περεταίρω διερεύνηση.