Ο τομέας αυτός αφορά τις παθήσεις της ΩΡΛ σχετιζόμενης αλλεργίας που αφορούν ΩΡΛ ιατρό.
- Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αλλεργική πάθηση που αντιμετωπίζει ένας ΩΡΛ ιατρός. Ως αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του βλεννογόνου της ρινός που προκαλείται μετά από έκθεση ενός ευαισθητοποιημένου ατόμου σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ρινική συμφόρηση ή μπούκωμα, η ρινική καταρροή / ρινόρροια, ο πταρμός (φτέρνισμα), ο ρινικός κνησμός (φαγούρα στη μύτη), η δακρύρροια, η επιπεφυκίτιδα, το αίσθημα κνησμού (φαγούρας) στο φάρυγγα, οι οπισθορρινικές εκκρίσεις, ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, η διαταραχή στην όσφρηση και τη γεύση, η κόπωση, η διαταραχή του ύπνου. Δείτε αναλυτικά για την αλλεργική ρινίτιδα και τη θεραπεία της.
Εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα, υπάρχουν και άλλα είδη ρινίτιδας. Γι΄αυτό και η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο καλό ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, αλλά και στις διαγνωστικές μεθόδους, όπως τα Skin Prick Test.
Άλλα είδη ρινίτιδας είναι:
- Ιδιοπαθής ρινίτιδα: εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 20 ετών με ολοετή συμπτώματα. Οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του βλεννογόνου σε μη ειδικά ερεθίσματα, όπως οι μεταβολές της θερμοκρασίας, η υγρασία και οι έντονες οσμές
- Τοπική αλλεργική ρινίτιδα: δεν υπάρχει συστηματική αλλεργία
- Φαρμακευτική ρινίτιδα: οφείλεται σε χρήση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή τα αντισυλληπτικά. Η χρόνια χρήση ρινικών αποσυμφορητικών μπορεί να προκαλέσει φαρμακευτική ρινίτιδα
- Ορμονική ρινίτιδα: Συνοδεύει καταστάσεις που σχετίζονται με ορμονικές μεταβολές, όπως η εφηβεία, ο έμμηνος κύκλος, ενδοκρινικές παθήσεις, η κύηση, η εμμηνόπαυση
- Τροφική ρινίτιδα: εμφανίζεται μετά από κατανάλωση καυτερών και ζεστών τροφών και αλκοόλ
- Ρινίτιδα της τρίτης ηλικίας: εμφανίζεται σε ηλικία >65 έτη με κύριο σύμπτωμα τη ρινική καταρροή
- Μη αλλεργική ηωσινοφιλική ρινίτιδα (NARES): χαρακτηρίζεται από ηωσινοφιλία του ρινικού βλεννογόνου, προκαλεί ανοσμία και είναι παράγοντας κινδύνου για τη ρινική πολυποδίαση.
- Ατροφική ρινίτιδα (όζαινα): προκαλεί έντονες εφελκίδες και δυσοσμία
- Ρινίτιδα σχετιζόμενη με συναισθήματα: συναισθηματικές εξάρσεις όπως σε περιπτώσεις έντονου στρες, σεξουαλικής διέγερση, μπορεί να προκαλέσουν ρινίτιδα
- Επαγγελματική ρινίτιδα: προκαλείται από τα ειδικά αεροαλλεγιογόνα των εκάστοτε εργασιακών χώρων (λάτεξ, αρτοποιοί, εργάτες σε θαλασσινά, καφέ)
Βλέπουμε λοιπόν, πως η ρινίτιδα δεν είναι μία, αλλά ταξινομείται σε κατηγορίες με βάση την παθογένειά της. Έτσι, η διάγνωση και θεραπεία της ρινίτιδας δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά απαιτεί σωστή αντιμετώπιση.
Γ αυτό, η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη λήψη ιστορικού και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς με κλινική εξέταση, αλλά να επιβεβαιωθεί με διαγνωστικές μεθόδους, όπως τα Skin Prick Test.
Εκτός από τα τεστ αλλεργίας, υπάρχουν εργαστηριακές και μικροβιολογικές εξετάσεις που συμπληρώνουν τη διάγνωση και γίνονται όταν χρειάζεται.