Η βαρηκοΐα στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι αιτία καθυστέρησης ή αναστολής της ανάπτυξης του λόγου.
Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα οφείλεται σε συγγενή αίτια, σε περιγεννητικά ή σε επίκτητα. Τέτοια είναι παθήσεις της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη (συγγενής ερυθρά, τοξοπλάσμωση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία κ.α), προωρότητα, περιγεννητική ασφυξία, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, ωτοτοξικά φάρμακα, τραυματισμοί- κακώσεις κ.α.
Η βαρηκοΐα πρέπει να διαγιγνώσκεται έγκαιρα στους πρώτες μήνες της ζωής, ώστε να μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά ένα παιδί που πάσχει.
Η καθυστέρηση της ομιλίας μετά την ηλικία των 2 ετών επιβάλλει τον πλήρη ακουολογικό έλεγχο της ακοής του παιδιού. Εκτός της βαρηκοΐας υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί ένα παιδί να εμφανίζει καθυστέρηση στην ομιλία, όπως εγκεφαλικές παθήσεις, ψυχικές παθήσεις, αυτισμός, οργανικές και λειτουργικές διαταραχές, διαταραχές ψυχισμού κλπ.
Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η συνεργασία ΩΡΛ, ακουολόγου, παιδονευρολόγου, παιδοψυχολόγου για τη σωστή διάγνωση.
Όλα τα νεογνά και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρέπει να υποβάλλονται σε ανιχνευτικό έλεγχο της ακοής (hearing screening) στις πρώτες μέρες της ζωής τους. Είναι σημαντικό η οριστική διάγνωση της βαρηκοΐας να γίνεται μέσα στο πρώτο χρόνο της ζωής.
Καλό είναι να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα διεθνών στατιστικών μελετών που δείχνουν ότι:
- 1 με 3 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με κάποιο βαθμό νευροαισθητήριας βαρηκοΐας
- 3 με 5 στα 1000 παιδιά με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα θα διαγνωστούν πριν ξεκινήσουν το σχολείο
- 92% των παιδιών με βαρηκοΐα έχουν δύο ακούοντες γονείς
- Ο παγκόσμιος επιπολασμός της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1985. Μέχρι τι 2011 η εκτίμηση ανήλθε σε 360 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 32 εκατομμύρια ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι (το 6,1% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζούσαν με αναπηρική απώλεια ακοής το 2018. Αυτή η εκτίμηση προβλέπεται ν ανέλθει σε 630 εκατομμύρια έως το 2030 και σε πάνω από 900 εκατομμύρια έως το 2050
Ας δώσουμε το δικαίωμα ακοής στα παιδιά μας τηρώντας την υποχρέωσή μας ως γονείς και ακολουθώντας τα προγράμματα Καθολικού Νεογνικού Ελέγχου της Ακοής για την πρόληψη της νεογνικής βαρηκοΐας.
Εμπιστευτείτε τον ΩΡΛ σας!